domingo, 26 de julio de 2015

55.- DIA DE SANT JAUME / DÍA DE SAN JAIME


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. DIA DE SANT JAUME / DÍA DE SAN JAIME


25-07-2015

              Foto arxiu de  Albert S. García Carrió. San Jaume a la Almadraba. Els Poblets.  

   Ja estàvem instal.lats de nou en la caseta per a passar l'estiu. Tot tornava a ser nou. Els jocs, els banys en la séquia i sobretot, les eixides amb el meu iaio al camp. El parral estava ple de raïm, les figueres a punt de donar-nos els seus saborosos fruits. 

   La meua iaia passava l'arruixadora per a refrescar l'ambient. Feia una calor insuportable i el meu iaio havia arribat de sulfatar les vinyes. El sol s'estava ponent, però encara tenia un poc més que fer, acostar-se a la venta» a arreplegar una barra de gel que tenia reservada. Jo li acompanye, i allí la va enrotllar amb sacs i entre dos la van pujar al carro. 

   A les cinc del matí el meu iaio estava trossejant el dur gel amb una picoleta i tapant amb ell les botelles de cervesa, vi i gasoses que hi havia disposat dins d'una gaveta de metall. En una altra tenia els melons i aigua que necessitaríem segur. 

   Era el dia molt de especial, que com ens recorda la cançó popular, el día de Sant Jaume es un día senyalat... I seguint la tradició després de missa ens dirigiríem cap a les platges de Dénia, El Verger i Els Poblets en una gran caravana de carros a passar el dia i inclús la nit. Era un esdeveniment anual molt esperat per tots, especialment per els xiquets. 

   La meua iaia havia estat picant en un morter xufes que prèviament havia posat a remulla. Una vegada picades depositava la pasta en un poal amb aigua del pou bé fresca, ho va tapar i va deixar tota la nit reposar. Abans de pujar-nos al carro, va colar amb un drap l'aigua i ho enrotlle amb la pasta picada dins fins a traure-li tot el seu suc. Va ser omplint botelles de gasosa buides i netes, posant-les dins de les gavetes amb el gel. 

  Arribar a la platja, muntar el para-sol amb les veles d'escaldar lligades a les vares del carro per a tapar-nos del sol abrasador que feia, però la brisa del mar ho inundava tot. 

   La paella es faria per al mig dia, però ara tocada l'esmorzar, després de la matinada i l'esforç per a arribar ací. Dos cavallets i una fusta damunt van servir perquè les viandes començaren a eixir. Truita de creïlles, pimentons i albergines fregides, conill amb tomaca, els pimentons en salmorra... El meu iaio ja havia ficat la canya en la boca de la botella de vi fresqueta i estava provant el seu punt al gallet. 

DIA DE SANT JAUME / DÍA DE SAN JAIME 

   Ya estábamos instalados de nuevo en la casita de campo para pasar el verano. Todo volvía a ser nuevo. Los juegos, los baños en la acequia y sobretodo, las salidas con mi abuelo al campo. El parral estaba lleno de uva, las higueras a punto de darnos sus sabrosos frutos. 

   Mi abuela pasaba la regadera para refrescar el ambiente. Hacía un calor insoportable y mi abuelo había llegado de sulfatar las vides. El sol se estaba poniendo, pero aún tenía un poco más que hacer, acercarse a la “venta” a recoger una barra de hielo que tenía reservada. Yo le acompañé y allí la enrolló con sacos y entre dos la subieran en el carro. 

   A las cinco del mañana mi abuelo estaba troceando el duro hielo con una picoleta y tapando con él las botellas de cerveza, vino y gaseosas que había dispuesto dentro de una gaveta de metal. En otra tenía los melones y agua que necesitaríamos seguro. 

  Era un día muy de especial, que como nos recuerda la canción popular, "el día de San Jaime es un día senyalat"... Y siguiendo la tradición después de misa nos dirigiríamos hacia las playas de Dénia, El Verger y Los Poblets en una gran caravana de carros a pasar el día e incluso la noche. Era un acontecimiento anual muy esperado por todos, especialmente para nosotros, los niños. 

  Mi abuela había estado picando en un mortero chufas que previamente había puesto en remojo. Una vez picadas depositaba la pasta en un cubo con agua del pozo bien fresca, lo tapó y dejó toda la noche reposar. Antes de subirnos al carro, coló con un paño el agua y lo enrollo con la pasta dentro hasta sacarle todo su jugo. Fue llenando botellas de gaseosa vacías y limpias, poniéndolas dentro de la gaveta con el hielo. 

   Llegar en la playa y montar el para-sol con las velas de escaldar atadas a las varas del carro para taparnos del sol abrasador que hacía, pero la brisa del mar lo inundaba todo. 

   La paella se haría para el medio día, pero ahora tocada el almuerzo, después del madrugón y el esfuerzo para llegar aquí. Dos caballetes y una madera encima sirvieron de mesa para que las viandas empezaran a salir. Tortilla de patatas, pimientos y berenjenas fritas, conejo con tomate, los pimientos en salmuera... Mi abuelo ya había metido la caña en la boca de la botella de vino fresquito y estaba probando su punto dejándolo caer sobre su garganta.