sábado, 7 de noviembre de 2015

70.- XIMOS O PEPITOS


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES  PROVINCIES  

07-11-2015





Entrar en la caseta i veure en les canyes penjolls els melons i les tomaques que resistien el pas del temps. Eixes tomaques de penjar, que amb una peculiaritat, perquè tenien una autoprotecció que evitava que es podriren o es marciren que era una aranya que sense saber perquè, teixia la seua tela i els recobria. Només en eixa classe de tomaques de penjar que el meu iaio cridava "tomates de la telaraña". Hui quasi han desaparegut encara que en Gata de Gorgos alguns agricultors seguixen sembrant-los amb llavors que d'antany han anat guardant any rere any fent els seus planters.

Era el retrat de la tardor en les casetes de camp que guardaven tresors de l'estiu, per a prolongar les exquisitats que ens havia regalat. Menjar-se un meló de tot l'any el dia de Nadal no era qualsevol cosa. Les pomes del perelló, els caquis, les nyespres, es guardaven en les cambras en caixes de fusta o en el sòl, embolicats en palla. El perelló -per a aquell que no ho sàpia- és una varietat de poma en forma de pera, pell de color entre groc i marró, de textura farinosa que aguantava molt de temps. Antigament era molt apreciada i es cultivava principalment en les localitats de muntanya de l'interior d'Alacant. Actualment on se seguix el seu cultiu és en els pobles de La Vall d'Ebo.

El parral al costat del riurau se li estaven caient els pampols i quedaven alguns xanglots que el meu iaio havia enrotllat amb fulls de periòdic. Els més grans els havia tallat en forma de T procurant deixar un tros de sarment a cada costat del què penjava i tapant els talls amb cera derretida. D'eixa manera, deia ell que guardava la savia en el seu interior i aguantaven més temps penjats. I era veritat, perquè també per Nadal els menjàvem i no eren de la classe de raïm del Vinalopó. Xanglots de raïm negre dolç i bonics.

Havíem agafat recapte per a menjar al mig dia. La meua iaia ens havia preparat el cabàs en què no faltava el barral de vi, les olives xafades dins d'una fiambrera d'alumini i embolicades en paper uns panets que olien a glòria. No eren més que els populars "pepitos o ximos" que amb afecte havia preparat per al nostre plaer. Sabia que a mi m'agradaven amb locura i que acompanyats amb un bon xanglot de raïm m'anava a posar morat.

Els "ximos o pepitos" com els criden, és una recepta molt fàcil i abans eren molt populars en els berenars d'amics. Necessitem uns panets xicotets dels cridats de llet. En una paella fregirem en un bon oli d'oliva, uns pimentons talaets, un poc de ceba i quan quasi estiguen li afegim uns pinyons, tomaca pelada i tallada en daus. Esperem i afegim tonyina de llanda i removem espaiet. Tallem a trossets una olives rellenes i també les incorporem. Tenim bullits dos ous que tallarem a trossets i incorporem també. Removem i traiem.

Li traiem la molla al panet i ho omplim amb el fregit que hem fet, tapem el forat amb la punta que hem tallat ficant-la al revés, pressionem cap a dins i ho cosim amb un furgadents. Ho passem per llet i per ou batut i ho posem en una paella amb abundant oli de gira-sol. Els fregim volta i volta que queden ben daurats. Els depositem sobre paper absorbent pels excessos d'oli i llestos per a menjar.


XIMOS O PEPITOS

Entrar en la casita y ver en las cañas colgados los melones y los tomates que resistían el paso del tiempo. Esos tomates de colgar, que con una peculiaridad, pues tenían una autoprotección que evitaba que se pudrieran o se marchitaran que era una araña que sin saber porque, tejía su tela y los recubría. Solo en esa clase de tomates de colgar que mi abuelo llamaba “tomates de la telaraña”. Hoy casi han desaparecido aunque en Gata de Gorgos algunos agricultores siguen sembrándolos con semillas que de antaño han ido guardando año tras año haciendo sus semilleros. 

Era el retrato del otoño en las casitas de campo que guardaban tesoros del verano, para prolongar las exquisiteces que nos había regalado. Comerse un melón el día de Navidad no era cualquier cosa. Las manzanas del perelló, los caquis, las ñespras, se guardaban en las cambras en cajas de madera o en el suelo, envueltos en paja. El perelló –para aquel que no lo sepa- es una variedad de manzana en forma de pera, piel de color entre amarillo y marrón, de textura harinosa que aguantaba mucho tiempo. Antiguamente era muy apreciada y se cultivaba principalmente en las localidades de montaña del interior de Alicante. Actualmente donde se sigue su cultivo es en los pueblos de La Vall d'Ebo.

El parral al lado del riurau se le estaban cayendo las hojas y quedaban algunos racimos que mi abuelo había enrollado con hojas de periódico. Los más grandes los había cortado en forma de T procurando dejar un trozo de sarmiento a cada lado del que colgaba y tapando los cortes con cera derretida. De esa manera, decía él que guardaba la savia en su interior y aguantaban más tiempo colgados. Y era verdad, porque también por Navidad los comíamos y no eran de la clase de uva del Vinalopó. Racimos de uva negra dulces y hermosos. 

Habíamos cogido “recapte” para comer al medio día. Mi abuela nos había preparado el capazo en el que no faltaba el barral de vino, las aceitunas chafadas dentro de una fiambrera de aluminio y envueltas en papel unos panecillos que olían a gloria. No eran más que los populares “pepitos o ximos” que con cariño había preparado para nuestro deleite. Sabía que a mí me gustaban con locura y que acompañados con un buen racimo de uva me iba a poner morado.

Los “ximos o pepitos” como los llaman, es una receta muy fácil y antes eran muy populares en las meriendas de amigos. Necesitamos unos panecillos pequeños de los llamados de leche. En una sartén freiremos en un buen aceite de oliva, unos pimientos cortaditos, un poco de cebolla y cuando casi estén le añadimos unos piñones, tomate pelado y cortado en dados. Esperamos y añadimos atún de lata y removemos despacito. Cortamos a trocitos una aceitunas rellenas y también las incorporamos. Tenemos hervidos dos huevos que cortaremos a trocitos e incorporamos también. Removemos y sacamos. 

Le sacamos la miga al panecillo y lo rellenamos con el frito que hemos hecho, tapamos el agujero con la punta que hemos cortado metiéndola al revés, presionamos hacia dentro y lo cosemos con un palillo. Lo pasamos por leche y por huevo batido y lo ponemos en una sartén con abundante aceite de girasol. Los freímos vuelta y vuelta que queden bien dorados. Los depositamos sobre papel absorbente por los excesos de aceite y listos para comer.