lunes, 2 de noviembre de 2015

GIRABOIX.


Foto Jijona Turismo



Plat típic de la gastronomia de Xixona, el GIRABOIX. 

El Giraboix és un plat de cullera ideal per a qualsevol època de l'any. Podria dir-se que és una olleta de fesols o bajoques, amb creïlles, embotit, abadejo, ou i verduras... quasi res!!! Un plat per a xuplar-se els dits. 

El GIRABOIX és típic també en unes quantes localitats de la província d'Alacant, com Elda, Ibi, Novelda o Petrer. 

El nom segons pareix ve la unió de dos paraules, Gira de girar i boix del pal del morter que era de fusta de boix, en valencià es diu boix. 

És un plat que té un procés d'elaboració que cal mimar molt i dedicar temps i paciència en la seua preparació. 

Ingredients 

- ½ quilo de penques de bledes o de card 

- 125 grams de creïlles 

- 300 grams de fesols o bajoques

- ½ litre d'aigua 

- ¼ litre d'oli 

- Una cua d'abadejo 

- 4 llesques de pa casolà 

- 2 botifarres de carn 

- 1 blanquet (embotit típic valencià) 

- 3 dents d’all.

- Quatre ous durs 

- Una tomaca madura 

- Una ceba 

- Una ñora 

Preparació: 

En una olla amb aigua coem els fesols. 

Quan estiguen fets - a mi m'agrada canviar-los l'aigua i quan comence a bullir de nou- posem l'abadejo dessalat i la ceba sencera, i quan llevant el bull de nou, les botifarres, el blanquet, la tomaca pelat sencer, creïlles rotes a trossos, les penques tallades a trossos -si no són molt tendres donar-los un bull abans sobre mitja hora- i la ñora neta de llavors, deixant que tot bulla a foc lent mitja hora. Has d'anar retirant la bromera que isca del caldo. 

Mentrestant, confeccionem un "all i oli" amb els alls i l'oli i torrem una bona llesca de pa, bé, bé, però sense cremar-ho. 

Traiem la tomaca i les ñoras per a deixar-los refredar. Llevem la pell de la tomaca i piquem la seua polpa en el morter (no en el de l'all i oli, en un altre). Agafem les ñoras l'obrim i amb una cullera de postres o un ganivet pla raspem el seu interior per a traure'ls tota la polpa i separar-la de la pell. Mescla en el morter les dos polpes, de ñora i tomaca i li afegim l'embotit tallat. 

Bullim els ous. 

En un casset posem el pa que hem torrat i ho engrunem en trossos xicotets, li afegim al morter que tenim amb la tomaca i la ñora, dos ous durs picats i un parell de cullerades de "all i oli" casolà. Removem tot molt bé durant un parell de minuts i reservem. 

De l'olla principal colem el caldo. 

Amb la resta de l'allioli fem "l'aixetat o aixetada". Dos cullerades grans de "all i oli" que mesclem amb un poc de caldo de la nostra olla. 

La resta del caldo se l'afegim a l'olla on tenim el pa, la ñora, la tomaca, l'embotit que tallem i els ous picats. Anem mesclant i afegint més caldo fins que tinga consistència de sopa i li donem un bull -hi ha qui preferix passar-ho tot per la batedora-, açò és la sopa que servirem primer. 

En una font posem les penques, la ceba, els fesols, les creïlles i l'abadejo, junt amb els dos ous durs restants partits i ho banyem tot amb "l'aixetat o aixetada". 



En una sopera presentem la sopa. 

Hem de tindre en compte que hi ha diverses varietats d'esta recepta, en cada casa re realitza de forma distinta, per tant segurament no tot el món s'assenta identificat amb esta recepta.


GIRABOIX

Plato típico de la gastronomía de Jijona, el GIRABOIX. 

El Giraboix es un plato de cuchara ideal para cualquier época del año. Podría decirse que es una olleta de alubias o judías, con patatas, embutido, bacalao, huevo y verduras... casi nada !!! Un plato para chuparse los dedos.

El GIRABOIX es típico también en varias localidades de la provincia de Alicante, como Elda, Ibi, Novelda o Petrer. 

El nombre al parecer viene la unión de dos palabras, Gira de girar y boix del palo del mortero que era de madera de boj, en valenciano se dice boix. 

Es un plato que tiene un proceso de elaboración que hay que mimar mucho y dedicar tiempo y paciencia en su preparación. 

Ingredientes 


- ½ kilo de pencas de acelgas o de cardo 

- 125 gramos de patatas 

- 300 gramos habichuelas o alubias verdes

- ½ litro de agua

- ¼ litro de aceite

- Una cola de bacalao bien desalado

- 4 rebanadas de pan casero

- 2 morcillas de carne

- 1 blanquet (embutido típico valenciano) 

- 3 dientes de ajo

- Cuatro huevos duros

- Un tomate maduro

- Una cebolla

- Una ñora


Preparación:

En una olla con agua cocemos las alubias. 

Cuando estén hechas – a mí me gusta cambiarles el agua y cuando empiece a hervir de nuevo- ponemos el bacalao desalado y la cebolla entera, y cuando levante el hervor de nuevo, las morcillas, el blanquet, el tomate pelado entero, patatas rotas a trozos, las pencas cortadas a trozos –si no son muy tiernas darles un hervor antes sobre media hora- y la ñora limpia de pepitas, dejando que todo hierva a fuego lento media hora. Tienes que ir retirando la espuma que salga del caldo. 


Mientras tanto, confeccionamos un alioli y el aceite y tostamos una buena rebanada de pan, bien, bien, pero sin quemarlo. 

Sacamos el tomate y las ñoras para dejarlos enfriar. Quitamos la piel del tomate y majamos su pulpa en el mortero (no en el del all i oli, en otro). Cogemos las ñoras la abrimos y con una cuchara de postre o un cuchillo plano raspamos su interior para sacarles toda la pulpa y separarla de la piel. Mezcla en el mortero las dos pulpas, de ñora y tomate y le añadimos el embutido cortado. 

Hervimos los huevos. 

En un cazo ponemos el pan que hemos tostado y lo desmigajamos en trozos pequeños, le añadimos al mortero que tenemos con el tomate y la ñora, dos huevos duros picados y un par de cucharadas de “all i oli” casero. Removemos todo muy bien durante un par de minutos y reservamos. 

De la olla principal colamos el caldo.

Con el resto del ali-oli hacemos "l'aixetat o aixetada”. Dos cucharadas grandes de “all i oli” que mezclamos con un poco de caldo de nuestro cocido.

El resto del caldo se lo añadimos a la olla donde tenemos el pan, la ñora, el tomate, el embutido que cortamos y los huevos picados. Vamos mezclando y añadiendo más caldo hasta que tenga consistencia de sopa y le damos un hervor -hay quien prefiere pasarlo todo por la batidora-, esto es la sopa que serviremos primero. 

En una fuente ponemos las pencas, la cebolla, las habichuelas, las patatas y el bacalao, junto con los dos huevos duros restantes partidos y lo bañamos todo con "l'aixetat o aixetada". 



En una sopera presentamos la sopa.


Hemos de tener en cuenta que existen diversas variedades de esta receta, en cada casa re realiza de forma distinta, por lo tanto seguramente no todo el mundo se sienta identificado con esta receta.