sábado, 20 de febrero de 2016

85.- MIQUES / MIGAS


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVINCIES.


20-02-2016




Feia un dia gris, humit. M'havia quedat a dormir en la cambra de la casa dels meus iaios i m'havia costat molt alçar-me. Davall de les mantes entre llençols de fil s'estava molt bé, calentet. El lloc era gran i diàfan i en un racó uns barandats de rajoles fines feien d'habitació. Com a porta una cortina que impedia que entrara la llum d'una única finestreta que donava al carrer. El pis simplement lluit en pòrtland fi i les parets ni això. Però era una estancia acollidora, dormia amb la meua tia Pepa, ella en el seu llit i jo en una que cridaven “cama turca” amb un matalaf de borra. Tot molt primitiu però m'agradava. Una perilla que hauria de ser de 40 i que feia menys llum que un cresol. Ens gitàvem prompte i resàvem en veu alta fins que el son em vencia. La meua tia era molt beata. 

El desdejuni, sopes de pa dur amb xicòria mesclada amb un poc de llet que tenien a la fresca en el rebost. Al lector li pareixerà pobre, però és el que hi havia. Però és que damunt ens agradava perquè qualsevol cosa es prenia com venia, sense luxes però feliços sense faltar-nos de res. 

La llar estava encesa però com si no. La casa estava freda i on millor s'estava era en l'estada de la cuina que era més xicoteta i on estava l'altra més elevada on es cuinava. Davant, pegada a la paret una taula que s'utilitzava per a tot i que al centrar-la ens assentàvem al seu voltant per a menjar 

El meu iaio li donava de menjar a la burra pujat al paller des d'on li tirava per un estratègic forat la palla just damunt del pessebre de l'animal. 

A casa es menjava molt pa, però sempre quedaven trossos que es feien durs i estos es guardaven en una coixinera de tela. La meua tia hi havia esmollant-ho amb les mans i a vegades ajudant-se amb una navaixa eixos trossos, fent-los en trossets i depositant-los en una safata fonda. Amb la mà mullada d'aigua va anant arruixant i movent els trossets de pa el just perquè ameraren però no arribaren a empastrarse. Ho va cobrir amb un drap deixant-ho reposar tota la nit. Aui menjaríem miques. 

En la flama del foc va posar una paella gran on va posar abundant oli d'oliva pròpit que havia tret d'una gerra de fang tapat amb una fusta i que tenia en el rebost davall de l'escala. En ell va sofregir dos caps d'alls sencers amb la seua pell a què els havia donat uns xicotets talls perquè soltaren millor el seu sabor. Va ficar a fregir uns trossos de cansalada de porc viada que li havia comprat a un amic que havia fet matança, va afegir uns trossos de pernil, unes llonganisses blanques i uns trossets de xoriço roig i quan va estar ho va retirar tot i va apartar la paella del foc. Quan va temperar una poca la calentor del oli, va tirar dos bones cullerades de pebre roig de full i va remoure amb la cullera de fusta, va posar novament la paella al foc i va tirar les miques i va començar a remoure, remoure i remoure fins que agafaren un color daurat preciós. Va incorporar tot el fregit que havia fet anteriorment i després de donar-li dos voltes va servir a la taula. Delícia de déus. Bo, deliciós i barat. 

MIGAS 

Hacía un día gris, húmedo. Me había quedado a dormir en la cambra de la casa de mis abuelos me había costado mucho levantarme. Debajo de las mantas entre sábanas de hilo se estaba muy bien, calentito. El sitio era grande y diáfano y en un rincón unos tabiques de ladrillos finos hacían de habitación. Como puerta una cortina que impedía que entrase la luz de un único ventanuco que daba a la calle. El piso simplemente lucido en portland fino y las paredes ni eso. Pero era una estancia acogedora, dormía con mi tía Pepa, ella en su cama y yo en una que llamaban cama turca con un colchón de borra. Todo muy primitivo pero me gustaba. Una bombilla que debería ser de 40 y que alumbraba menos que un candil. Nos acostábamos pronto y rezábamos en voz alta hasta que el sueño me vencía. Mi tía era muy beata. 

El desayuno, sopas de pan duro con achicoria mezclada con un poco de leche que tenían a la fresca en la despensa. Al lector le parecerá pobre, pero es lo que había. Pero es que encima nos gustaba porque cualquier cosa se tomaba como venía, sin lujos pero felices sin faltarnos de nada. 

La chimenea estaba encendida pero como si no. La casa estaba fría y donde mejor se estaba era en la estancia de la cocina que era más pequeña y donde estaba la otra más elevada donde se cocinaba. Enfrente, pegada a la pared una mesa que se utilizaba para todo y que al centrarla nos sentábamos a su alrededor para comer. 

Mi abuelo le daba de comer a la burra subido al pajar desde donde le tiraba por un estratégico agujero la paja justo encima del pesebre del animal. 

En casa se comía mucho pan, pero siempre quedaban trozos que se hacían duros y estos se guardaban en una bolsa de tela (coixinera). Pues mi tía había desmigándolo con las manos y a veces ayudándose con una navaja esos trozos, haciéndolos en trocitos y depositándolos en un cuenco. Con la mano mojada de agua fue rociando y moviendo los trocitos de pan lo justo para que empaparan pero no llegasen a “empastrar”. Lo cubrió con un paño dejándolo reposar toda la noche. Hoy comeríamos migas. 

En la llama del fuego puso una sartén grande puso abundante aceite de oliva de cosecha propia que había sacado de una vasija de barro tapada con una madera y que tenía en las despensa debajo de la escalera. En él sofrió dos cabezas de ajos enteras con su piel a las que les había dado unos pequeños cortes para que soltasen mejor su sabor. Metió a freír unos trozos de panceta de cerdo entreverada que le había comprado a un amigo que había hecho matanza, añadió unos taquitos de jamón, unas longanizas blancas y unos trocitos de chorizo rojo y cuando estuvo lo retiró todo y apartó la sartén del fuego. Cuando atemperó un poco el calor, echó dos buenas cucharadas de pimentón de hojilla y removió con la cuchara de madera, puso de nuevo la sartén al fuego y echó en pan desmigado (las migas) y empezó a remover, remover y remover hasta que cogiesen un color dorado precioso. Incorporó todo el frito que había hecho anteriormente y después de darle dos vueltas sirvió a la mesa. Delicia de dioses. Bueno, delicioso y barato.