sábado, 28 de mayo de 2016

99.- COQUES ESCUDELLAES / COCAS “ESCUDELLAES”


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVINCIES 


28-05-2016


 Foto Leonor Alvarez

La solemnitat de la processó del Corpus en tota el seu esplendor, passava pel meu carrer on havien fet un monument o altar guarnit de flors, concretament davant de la casa de la família Morell, per a depositar a l'Altíssim i orar. La terra del pis a penes es veia, perquè estava coberta de pètals de roses i de fulles verdes. Mon pare era un de què portaven un varal del pal·li escortat per quatre Guàrdies Civils i jo, des de la vorera, contemplava la comitiva. Hòmens i dones molt arreplegats tots i molt seriosos també, amb la devoció reflectida en les seues cares. Els xiquets i xiquetes de primera comunió amb les seues mares rectificant-los postures, traient-los algun dit del nas d'algun d'ells, entrant i eixint de la fila... la banda de música amb el mestre José Marzal batuta en mà, tocant la peça "Triunfal" i l'Ajuntament en ple amb el seu Alcalde al cap, portant la seua vara de mando, el Sergent de la Guàrdia civil amb el seu trage de gala i Miguel el Municipal completaven la comitiva. Els monesillos amb els encensers... el rctor Alberto Caselles va depositar la Custòdia amb la Sagrada Forma sobre l'altar obrint-se “el sobre hombro" blanc que la subjectava, agenollant-se encensa tres voltes... " Oremus, Deus, qui nobis sub Sacramento … Qui vivis, et regnas in saecula saeculorum ". 

Esperava impacient que mon pare tornara de la processó perquè estava tot preparat per a anar-mos amb el Renault Gordini nou a sopar a Dénia, a la mar del gos com la cridàvem nosaltres, perquè al final de les Rotes, hi havia un “merendero” que tenia un preciós pastor Alemá, el Mena. Allí davall dels canyissos de la terrassa, amb els polps assecant-se a la brisa del mar ens assentem, no sense abans saludar a Diego, propietari del lloc i al que coneixien molt bé. 

Lloc preciós, per cert, al mateix costat del mar i on solíem anar moltes vegades portant el menjar ja feta de casa -no debades era un “merendero”- i on ens servia les begudes, alguns entrants d'aperitiu com la clotxina valenciana al vapor i unes tellines que desapareixien abans d'un sospir, l'ensalada, el vi i la casera. Per descomptat el café i copa que assaboria mon pare fumant-se un bon puro Farias. 

La meua tia Paquita com sempre amb el seu guisat de pebreretes o mullaor amb sangacho i pelletes de tonyina i caragols. Ma mare, l'ensalada, la truita de creïlles, les empanadillas... però de postre… de postre, una cosa nova: Coques Escudellaes. 

Amb 250 gr de carabassa torrada al forn la va desfer quasi com a puré; va batre dos ous i els va mesclar amb 200 gr de sucre i va batre bé, li va afegir la carabassa i va continuar mesclant tot molt bé. Li va tirar 60 gr d'oli de gira-sol i li va rascar la corfa d'una llima, va mesclar i va començar a incorporar la mescla de 100 gr de farina d'ametla mòlta amb 175 gr de farina de blat que hi havia tamisat junt amb dos sobres de gasificant; va remoure fins que va estar tot integrat. Va disposar unes oblees o paper d'àngel i sobre ell va abocar la pasta fins a acabar-la. Les va empolvorar amb sucre i canella i al forn precalfat a 180é sobre quinze minuts fins van quedar ben daurades. El nom de escudellaes en valencià els ve per servir-les sobre les oblees. 

La nit s'havia quedat freda i vam haver d'abrigar-nos. 


COCAS “ESCUDELLAES” 

La solemnidad de la procesión del Corpus en todo su esplendor, pasaba por mi calle donde habían hecho un monumento o altar engalanado de flores, concretamente enfrente de la casa de la familia Morell, para depositar al Altísimo y orar. La tierra del piso apenas se veía, pues estaba cubierta de pétalos de rosas y de hojas verdes. Mi padre era uno de los que llevaban un varal del palio escoltado por cuatro Guardias Civiles y yo, desde la acera, contemplaba la comitiva. Hombres y mujeres muy recogidos todos y muy serios también, con la devoción reflejada en sus caras. Los niños y las niñas de primera comunión con sus mamás rectificándoles posturas, sacándoles algún dedo de la nariz de alguno de ellos, entrando y saliendo de la fila… la banda de música con el maestro José Marzal batuta en mano, tocando la pieza “Triunfal” y el Ayuntamiento en pleno con su Alcalde a la cabeza, portando su vara de mando, el Sargento de la Guardia civil con su traje de gala y Miguel el Municipal completaban la comitiva. Los monaguillos con los incensarios… el Párroco Alberto Caselles depositó la Custodia con la Sagrada Forma sobre el altar abriéndose “el sobre hombro” blanco que la sujetaba, arrodillándose inciensa tres veces… “Oremus, Deus, qui nobis sub Sacramento … Qui vivis, et regnas in saecula saeculorum”. 

Esperaba impaciente que mi padre volviese de la procesión pues estaba todo preparado para irnos con el Renault Gordini nuevo a cenar a Denia, a la mar del perro como la llamábamos nosotros, porque al final de las Rotas, había un merendero que tenía un precioso pastor Alemán, el Mena. Allí debajo de los cañizos de la terraza, con los pulpos secándose a la brisa del mar nos sentamos, no sin antes saludar a Diego, propietario del lugar y al que conocían muy bien. 

Lugar precioso, por cierto, al mismo lado del mar y donde solíamos ir muchas veces trayendo la comida ya hecha de casa -no en balde era un merendero- y donde nos servía las bebidas, algunos entrantes de aperitivo como la “clotxina valenciana” al vapor y unas coquinas que desaparecían antes de un suspiro, la ensalada, el vino y la casera. Por supuesto el café y copa que saboreaba mi padre fumándose un buen puro Farias. 

Mi tía Paquita como siempre con su guisado de “pebreretes o mullaor” con sangacho y “pelletes” de atún y caracoles. Mi madre, la ensaladilla, la tortilla de patatas, las empanadillas… pero de postre… de postre, una cosa nueva: “Coques Escudellaes”. 

Con 250 gr de calabaza asada al horno la deshizo casi como puré; batió dos huevos y los mezcló con 200 gr de azúcar y batió bien, le añadió la calabaza y siguió mezclando todo muy bien. Le echó 60 gr de aceite de girasol y le rayó la corteza de un limón, mezcló y empezó a incorporar la mezcla de 100 gr de harina de almendra molida con 175 gr de harina de trigo que había tamizado junto con dos sobres de gasificante; removió hasta que estuvo todo integrado. Dispuso de unas obleas o papel de ángel y sobre ellas fue vertiendo la pasta hasta terminarla. Las espolvoreó con azúcar y canela y al horno precalentado a 180º sobre quince minutos hasta quedaron bien doradas. El nombre de “Escudellaes” en valenciano les viene por servirlas sobre las obleas. 

La noche se había quedado fría y tuvimos que abrigarnos.